Rækkevidde angst kan fylde meget når du er førstegangs køber af en elbil. Til daglig brug betyder det måske ikke så meget, da den gennemsnitlige dansker kører 42,5 km. dagligt, til og fra arbejde. 

De gode nyheder til den rækkevidde angste er at det aldrig har været nemmere at kører i en elektrisk bil end det er nu. Rækkevidden på nye elbiler ligger i gennemsnit mellem 300-500 km og der er flere offentlige ladestandere. I Europa er der over 285.000 offentlige ladestandere og ladenetværket bliver kun større hverdag. 

Hvis du skal på en længere tur med din elektriske bil, er der her 5 gode råd til hvad du kan gøre, for at spare på batteriet og få mest muligt ud af rækkevidden.

 

 1. Tænk over hvordan du køler din kabine ned.

  Lange turer om sommeren eller mod syd, kan hurtig betyde et varmt klima i din bil, og det kan være nødvendigt at bruge A/C. Husk på at brug af A/C kan reducere din rækkevidde, men det er som regel bedre end en lang og svedig tur. Der er flere måder du kan køle din bil ned uden at skulle tænke på at belaste rækkevidden:

  1. Hvis det er muligt, kan du nedkøle kabinen i din bil med A/C mens den stadig er tilsluttet strøm, og lige inden du skal afsted.

  2. Brug ikke den koldeste indstilling men i stedet så hold A/C på 20-23 grader.

  3. Ved parkering, forsøg så vidt muligt at parkere din bil i skyggen.


 2. Adaptiv fartpilot
  Det kan være sjovt at træde lidt ekstra hårdt på speederen i en elbil, da accelerationen er noget hurtigere end i en fossilbil men dette er en sikker måde at dræne batteriet hurtigere, ydermere kan det føre til en fartbøde hvis du ikke er opmærksom. Prøv så vidt muligt at hold din fart konstant og brug adaptiv fartpilot, hvis muligt.

 3. Husk at tjekke dine dæktryk
  Det kan måske virke som et mærkeligt område, at skulle tjekke sine dæktryk når man snakker optimering af rækkevidden, men hvis du har for lavt dæktryk kan det resultere i højere modstand i dækkene og en dårligere rækkevidde. Et korrekt dæktryk, kan i gennemsnit øge din rækkevidde med 3-5%. Når det er sagt, skal du samtidig være opmærksom på ikke at fylde dine dæk for meget op. For højt et dæktryk kan resultere i dine dæks levetid og kontrol af bilen, hvilket kan resultere i en større chance for uheld. Følg altid anvisningerne fra bil producenten.

 4. Vær opmærksom på baggagen.
  Hvis du er på en lang tur over flere dage eller du kører på ferie, kan dette punkt være et af de sværeste at opfylde. Men at være kritisk over hvad du pakker i bilen, er en af de nemmeste måder at optimere rækkevidden. Det ekstra vægt i baggagen betyder at din bil og dens batteri skal arbejde hårdere for at komme fremad. 

 5. Parkering ved en ladestander
  Planlæg din tur og sørg for at holde en pause, hvor du samtidig kan lade dit batteri. Hvis du er på lange ture, er det som regel en god ide at tage en pause efter nogle timer og få noget frisk luft. I disse pauser kan du parkere ved en ladestander og i mens du tanker ny energi op, kan din bil gøre det samme. 15 minutters opladning kan betyde en god ekstra rækkevidde på din elbil, hvis du lader ved en hurtig lader. På biler som en Hyundai IONIQ 5 kan man med en 150kw lader, lade fra 20% - 80% på blot 20 minutter.